Finom kenyérreceptek a Kotányitól

Finom kenyérreceptek a Kotányitól

Az ünnepekre ne csak kekszeket süssön, hanem igazán finom kenyereket is!

RECEPT 1: Mediterrán kenyérvirág gyógynövényekkel

(Hozzávalók egy kb. 15 darabos kenyérvirághoz)

Amire szükség van:

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat (liszt, só, cukor, száraz élesztő és a Kotányi kenyérfűszer) tegye egy tálba, és jól keverje össze.
  2. Ezután adjon hozzá 380 ml langyos vizet.
  3. Először keverje össze a masszát egy fakanállal, majd kb. 5 percig jól gyúrja össze.
  4. Fedje le a masszát és hagyja kb. 60 percig szobahőmérsékleten pihenni.
  5. Gyúrja jól át mégegyszer a tésztát, és ossza ököl nagyságú darabokra. Formázzon a darabokból gömböket, és állítsa össze virágalakba.
  6. A megformázott tésztavirágot pihentesse még egy órát a tepsiben. A sütőt jól melegítse elő (250°C, alsó/felső sütés), és tegyen egy kis tál vizet a sütőbe.
  7. A teljes sütési idő 45 perc. Süsse a kenyeret az első 30 percben 250 °C-on. Ezután csökkentse a hőt, és hagyja az utolsó 15 percben 200 °C-on sülni.

RECEPT 2: Olívás-fokhagymás kenyér

(Hozzávalók kb. 5 lapos kenyérhez)

Amire szükség van:

Elkészítés:

  1. Keverje össze egy tálban a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só és a Kotányi fűszerkeverék).
  2. Ezután adja hozzá vizet és az olívaolajat, majd gyúrja össze egy egyenletes tésztává.
  3. Hagyja pihenni a tésztát kb. 10 percig.
  4. Formáljon a tésztából kb. 5 gombóc nagyságú darabot, és nyútjsa ki egy kb. 1 cm vastagságú, serpenyő méretű lapos kenyérré.
  5. Süsse a lapos kenyereket mindkét oldalán aranybarnára a serpenyőben 1-2 evőkanál olívaolajjal.

RECEPT 3: Hagymás-gyógynövényes kenyér

(Hozzávalók kb. 5 adaghoz)

Amire szükség van:

Elkészítés:

  1. Tegye egy tálba a száraz hozzávalókat (liszt, só, cukor, élesztő és a Kotányi fűszerkeverék), majd öntse fel 350 ml langyos vízzel.
  2. Először jól keverje össze egy fakanállal, majd kb. 5 percig jól gyúrja össze.
  3. Tegye egy tálba a tésztát és fedje le frissentartó fóliával, majd hagyja állni egy éjszakát a hűtőben.
  4. Mielőtt elkezdené a tészta formázását, hagyja állni egy órát szobahőmérsékleten.
  5. A tésztát ossza két részre. Ezután mindkét darabból formázzon egy ököl nagyságú szálat.
  6. Csavarja meg a szálat 3-4-szer. Pihentesse a két szálat egy tepsiben kb. 15 percig.
  7. Közben melegítse elő a sütőt 250°C-ra, alsó/felső sütésre.
  8. A bagetteket 25 percig kell sütni 250 °C-on. Ezután csökkentse a hőmérsékletet 200 ° C-ra, és hagyja további 15 percig sülni.