Étel- és konyhatrendek 2023

Étel- és konyhatrendek 2023

Fenntarthatóbb és húsmentesebb sok ország konyhája által

Idén mi készül a konyhában? Hanni Rützler 2023-as Food Report-ja alapján összefoglaljuk Önnek. Előre annyit: a serpenyőt nem találták fel újból, hanem tudatosabban töltötték meg.

"Meat” az első trend neve. Ez - teljesen egyértelműen - a húsfogyasztásunkról szól. Egyrészt végre előtérbe kerülnek azok a kérdések, hogy honnan származik a hús, illetve milyen minőségben kerül elénk. Másrészt a húspótlók és a vegán alternatívák minden eddiginél nagyobb figyelmet kapnak. A fogyasztók egyre jobban értékelik a tudatosabb kínálatot: környezetbarát-e az alternatíva? Valóban illik a fenntarthatóság-orientált életmódhoz?

Mindkét szempont egy szintén egyre fontosabb tényezőhöz kapcsolódik: a mezőgazdasághoz. Az elmúlt években kialakult a regionális termelők növekvő előtérbe helyezése. A rövid ellátási láncok és a hazai piacok kínálata olyan pontok, amelyek erősen befolyásolják a vásárlási döntéseket. A trendkutatók ezt a globális és gyakran átláthatatlan élelmiszer-kereskedelemtől való elfordulást „New Glocal”-nak nevezik.

Mind a lelkes hobbiszakácsok, mind a rendszeres étteremlátogatók két dolog iránt érdeklődnek: A “Veganizing Recipes” a hagyományos recepteket vegán változatokká alakítja át - kreativitás szükséges. A “Regenerative Food” a bio-szabványok továbbfejlesztését jelenti: a fogyasztók egyre inkább a biodiverzitást és a talajregenerációt figyelembe vevő mezőgazdasági termelőket részesítik előnyben.

Végül, de nem utolsósorban: a fúziós konyha maradt hátra. Főként a közösségi médiában fedezhető fel a "Fusion” irányzat. A világ minden tájáról származó recepteket és előállítási folyamatokat kombinálják, dobják össze és bővítik ki. A mottóhoz híven: az egész világ a konyhámban találkozik, hogy étkezzen - természetesen a fenntarthatóságra helyezve a hangsúlyt. We like - csatlakozzon hozzánk! Jó étvagyat!